[tc-logo-slider logo_cat=”Góra”]
Poniżej zamieszczamy korespondencję z dnia 22 września 2020 roku do Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy oraz odpowiedź Kancelarii Prezydenta RP z dnia 24 listopada 2020 roku:
„Czy może zostać stworzony narodowy program podnoszenia poziomu naturalnej odporności organizmu?
Naturalna odporność biologiczna w opinii wielu uznanych, wybitnych lekarzy, jest najważniejszą zaporą przed epidemiami chorób cywilizacyjnych i zakaźnych, w szczególności wszelkiego rodzaju grypami, z wirusowym Covid-19 włącznie. Odporność ta wynika głównie z prowadzenia zdrowego trybu życia, w szczególności dbania o zachowanie wszechstronnej sprawności fizycznej, odporności na zmiany atmosferyczne, właściwego odżywiania i przebywania w zdrowym otoczeniu. Znajomość sposobów regeneracji sił i skutecznego wypoczynku ma również wielkie znaczenie.
Najwłaściwszym zespołem ekspertów, który mógłby wypracować odpowiednie wytyczne w tym zakresie, wydaje się być profesjonalnie uzupełniona Rada do Spraw Zdrowia Publicznego przy Ministrze Zdrowia.
W jej składzie powinny się znaleźć pomijane dotąd następujące osoby:
- Przedstawiciel Związku Gmin Wiejskich: aby skuteczniej promować zdrową, ekologiczną polską żywność za pośrednictwem Ministra;
- stali przedstawiciele Senatów następujących uczelni akademickich (po jednym z każdej):
- medycznych,
- rolniczych (chodzi o choroby odzwierzęce, produkcję żywności oraz sposoby zdrowego żywienia człowieka),
- sportowych (chodzi o skuteczne sposoby zachowania sprawności fizycznej).
- produkcję w kraju, z polskich surowców, ekologicznej żywności roślinnej i zwierzęcej oraz ziołowych leków i nalewek;
- produkcję testów, umożliwiających badanie laboratoryjne wpływu konserwantów i ulepszaczy w żywności na zdrowie;
- tworzenie ogólnodostępnych ośrodków praktycznej nauki domowej gastronomii i farmacji opartej na naturalnych surowcach spożywczych wolnych od konserwantów i ulepszaczy smaku, aby absolwenci potrafili samodzielnie w warunkach domowych upiec chleb, zrobić tradycyjną kiełbasę, prawdziwą czekoladę i słodycze, ocet oraz wykonać różnego typu tradycyjne lecznicze soki, syropy i nalewki ziołowe. Tego typu umiejętności pozwoliłyby konsumentom w dużym stopniu uniezależnić się od pełnych szkodliwej chemii produktów wykonywanych metodami przemysłowymi.