Kuchnia à la Mengele? G….o niech sobie ugotują i wszamią.👇👎
Jak podaje Ośrodek Monitorowania Chrystianofobii Fidei Defensor na swoim profilu facebookowym, w jednej z hiszpańskich restauracji, w której zostało przygotowane danie zaprezentowane w formie nienarodzonego dziecka. Do skandalicznej prowokacji doszło w lokalu „Mugaritz”. Potrawa, którą przedstawiono to: gulasz „cocido mimesis”. Przypomina ono dziecko będące na etapie rozwoju prenatalnego, zanurzone w bulionie, który wygląda jak płyn owodniowy.
Andoni Luis Aduriz, szef kuchni i właściciel restauracji w rozmowie z serwisem „Efe” opowiadał o potrawie, odnosząc się bezpośrednio do dziecka, będącego w fazie prenatalnej.
„(…) elementem dania jest migdał jako głowa, który po ugryzieniu chrupie, symulując odgłos, jaki mogłaby wydawać czaszka. Do imitacji płynu owodniowego użyto bulionu z ciecierzycy z sokiem z orzechów laskowych oraz kawioru przypominającego smółkę, czyli pierwsze wypróżnienie dziecka” – wyjaśnił kucharz.
Zdarzenie wywołało oburzenie w mediach społecznościowych w Hiszpanii. Dziennik „La Hispanidad” napisał, że to „jeszcze jeden krok w procesie barbaryzacji i dzikości współczesnego świata. Normalizacja „spożywania” płodu, to normalizacja kanibalizmu, aborcji i dzieciobójstwa.”
Jak motywowano przygotowanie takiego „dania”? Na stronie internetowej „Mugaritz” napisano:
„lubimy karmić umysł, podsycając ciekawość, zmysły i pragnienia, staramy się zaspokoić głód ryzyka, zabawy lub odpowiedzi i przyjemność bycia zaskakiwanym; odkrywania i zgłębiania tego, co nieznane„, oraz: „aby to osiągnąć, zakwestionowaliśmy logikę świata kulinarnego, zastanawiamy się nad normami społecznymi i uprzedzeniami. Staramy się stworzyć warunki do korzystania z wolności sensorycznej, aby przezwyciężyć narzucanie zwyczajów.”
„Mugaritz” zajmuje 14. miejsce w rankingu 50 najlepszych restauracji świata… Po tym co zaserwowało może także zasługiwać na miano jednej z najbardziej demonicznych i odrażających restauracji…